null

Dieta i pielęgnacja skóry dotkniętej łuszczycą – dlaczego warto działać kompleksowo?

Zapewne nie czujesz się dobrze, kiedy na powierzchni Twojej skóry pojawia się dyskomfort, uczucie ściągnięcia czy suchość. Problemy skórne mogą powodować frustrację i utratę pewności siebie. Na szczęście istnieje kilka prostych kroków, które pomogą przywrócić skórze równowagę, a Tobie uśmiech i poczucie własnej wartości.

Dieta żywieniowa nie jest jedyną innowacją, którą musimy wprowadzić, jeśli chorujemy na łuszczycę. Niezmiernie ważna jest dieta dla skóry, którą zapewnimy dobrze dobranymi kosmetykami do pielęgnacji. Nieestetyczny wygląd zmian łuszczycowych może zostać zredukowany dzięki dermokosmetykom, zwłaszcza nawilżającym i natłuszczającym.

Czym jest łuszczyca?

Łuszczyca jest przewlekłym schorzeniem dermatologicznym, które ma tendencję do nawracania. Nie jest to choroba zakaźna, więc nie można się nią zarazić. Przyczyny powstawania łuszczycy nadal są nieokreślone. Wiadomo tylko, że choroba ma podłoże genetyczne i immunologiczne. Brak bezpośredniej przyczyny sprawia, że leczenie jest trudne. Terapia wymaga działania na wszystkich możliwych płaszczyznach, począwszy od farmakoterapii, a skończywszy na diecie i odpowiedniej pielęgnacji skóry.


Wyróżniamy typy i rodzaje łuszczycy, zależne od sposobu dziedziczenia oraz miejsca występowania zmian skórnych. Typ I pojawia się przed 40. rokiem życia, a jego występowanie związane jest z dziedziczeniem autosomalnym dominującym. Podłoża typu II nie określono, jednak występuje on wyłącznie u osób w wieku od 50 do 70 lat. Medycyna opisuje rozmaite rodzaje łuszczycy: zwyczajną, krostkową, uogólnioną i stawową (ta ostatnia ma najcięższy przebieg i może prowadzić do niepełnosprawności).


Charakterystycznym objawem tej choroby są zmiany skórne. Początkowo wyglądają jak niewielkie czerwonobrunatne grudki, które intensywnie się złuszczają i swędzą. Na późniejszym etapie przypominają łuski, stąd nazwa choroby. Zmiany swędzą i rogowacieją, a ich zdrapywanie powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych i rany. U dzieci objawy są uporczywe, u dorosłego mogą być ponadto przyczyną kompleksów. Łuszczyca atakuje owłosioną skórę głowy, kolana, łokcie oraz inne powierzchnie ciała, co wygląda nieestetycznie.

Łuszczyca – dieta dla skóry

Dieta przy łuszczycy to nie tylko zmiana sposobu odżywiania. Choroba wymaga działania zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Stosowanie odpowiednio dobranych kosmetyków może złagodzić objawy i zniwelować widoczność zmian. Dzięki pielęgnacji połączonej z dietą żywieniową, skóra odzyska swój należyty wygląd. Poprawi się także samopoczucie i jakość życia chorego.


Łuszczyca jest trudna w pielęgnacji, ponieważ większość klasycznych kosmetyków do ciała i twarzy nie nadaje się do stosowania przy tej chorobie. Mają one działanie drażniące, co przy uszkodzonym płaszczu lipidowym skóry spowoduje kolejne podrażnienia. Specjaliści zalecają chorym stosowanie maści miejscowo, jednak nie jest to wystarczające. W takich sytuacjach najlepiej sięgnąć po dermokosmetyki – produkty pozbawione agresywnie działających składników i poprawiające kondycję skóry.


Jeśli chodzi o łuszczycę, dieta dla skóry powinna uwzględniać natłuszczanie i nawilżanie. Jest to jedyny sposób, aby złagodzić uporczywe objawy. Takie działanie ma np. Krem Cetaphil PS Lipoaktywny, który jest produktem intensywnie nawilżającym i może być stosowany nawet na uszkodzoną skórę. Krem nawilżający do ciała tej marki również sprawdzi się u osób potrzebujących głębokiego nawilżenia i regeneracji skóry. 

Chroń płaszcz lipidowy skóry

Kremy nawilżające marki Cetaphil zawierają Naturalny Czynnik Nawilżający (ang. Natural Moisturizing Factor). Jest on mieszaniną związków zapobiegających odwodnieniu skóry, które utrzymują ją w dobrej kondycji. Pozostałe składniki, zawarte w kremach nawilżających Cetaphil, takie jak m.in. oleje, wazelina czy gliceryna mają działanie natłuszczające, nawilżające i odżywiające.

Łuszczyca – dieta dla organizmu

Ważnym elementem diety przy łuszczycy jest eliminacja produktów, które mogą pogorszyć metabolizm. W tej chorobie jest on szczególnie istotny, ponieważ od jego sprawności zależy wydalanie toksyn z organizmu. Osoby chore na łuszczycę muszą dbać o nerki, płuca i wątrobę, dlatego nie powinny spożywać alkoholu ani palić tytoniu lub znacznie ograniczyć te używki. Niezbędna jest także zmiana nawyków żywieniowych. Jadłospis powinien wykluczać czerwone i tłuste mięso oraz produkty wysokoprzetworzone. Należy zadbać, aby w posiłkach było dużo wartości odżywczych.

null